Veldweg 9 8196KS Welsum
Bel voor informatie: 0571-291034 / 06-51467405
Zelf Verse Friet Bakken
Bak zelf heerlijke friet van Agria aardappelen
Voor verse friet bakken moet je even de tijd nemen. De aardappel is natuurlijk het belangrijkste bij het maken van lekkere friet. Heb je niet het juiste ras dan zal het meestal op een mislukking uitdraaien.

Een goed friet aardappel is een aardappel met een hoog zetmeel gehalte, als je deze kookt zijn het “extra kruimige” aardappelen, ook wel afkokers genoemd. Aardappelen die dus op het bord zo uit elkaar vallen. Naast het zetmeel speelt ook het suiker gehalte een rol, worden de aardappelen te koud bewaard dan zet het zetmeel om in suikers. Daardoor bakt de friet (te) bruin van kleur en gaat minder lekker smaken. Wanneer je dus in september friet bakt zijn deze vaak ligt van kleur, hoe verder het jaar in hoe donkerder de friet zal worden tijdens het bakken.

belangrijkste eigenschappen van friet aardappelen:

  • voldoende groot
  • geel van kleur
  • voldoende zetmeel en weinig suikers

Bekende rassen zijn Bintje en Agria.

Agria is een veel gebruikt aardappel ras bij snackbars die zelf verse friet bakken.

1 Wassen
Was de aardappelen goed schoon en laat de schil er aan zitten. Heb je wat oudere aardappelen en word de schil wat taaier maak ze dan schoon met een schuursponsje zodat de schil er een beetje van af gaat. Op de foto zijn geschrapte aardappelen met nog wat schil
2 Snijden
Snijd de aardappelen in gelijke reepjes, niet te dun 12×12 mm is een mooie maat voor verse patat. Vlaamse friet is vaak niet vierkant maar rechthoekig. Is de ene friet dunner dan de ander zal de dunste eerder goed zijn dan de dikkere. hoe uniformer gesneden hoe gelijkmatiger het bak resultaat.
3 Voorbakken
Verwarm de frituurpan voor op ongeveer 140 a 150 ºC.  Doe de gesneden friet zonder af te spoelen in de frituurpan. De hoeveelheid friet die je in 1 keer bakt mag niet meer zijn dan 10 a 15% van de inhoud van je frituurpan, dit om te voorkomen dat het vet te snel afkoelt waardoor de friet veel olie opneemt en slap wordt. Frituur zo lang totdat de friet vanzelf omhoog komt in de pan. Meestal rond de 4 a 5 minuten. Laat nu de friet goed afkoelen, minimaal 45 minuten.
4 Afbakken
Verwarm de frituurpan nu voor op 175 a 180ºC. Doe nu de voorgebakken friet in de pan en bak nu ook weer totdat de friet weer omhoog komt in het frituurvet. De dunste frietjes zullen als eerste gaan drijven, wacht tot ook de wat dikkere omhoog komen.

Nu lekker genieten van heerlijke friet.